Wel of geen steunkousen ?
Heerlijk dat warme weer ! Lekker naar buiten en genieten…. Alleen zo jammer dat je die vervelende steunkousen weer aan moet. Zeker met dat warme weer is dat geen pretje. Het is al warm en door die steunkousen worden je benen nog veel warmer. Het begint gewoon te kriebelen en vreselijk te transpireren op je benen door die kousen. En om nou te zeggen dat het charmant staat onder die jurk of rok, nou nee niet bepaald. Natuurlijk weet je wel dat je die kousen niet voor niks draagt. Je merkt ook zeker wel verschil, als je een dag een beetje gesmokkeld hebt en ze niet hebt gedragen. Dus je weet echt wel dat het verstandig is om ze te dragen. Maar toch, het zou zo fijn als die kousen helemaal niet meer nodig zouden zijn.
De reden waarom je de steunkousen draagt is omdat je wil voorkomen dat de spataderen die er al zijn erger worden. Je hebt al eens zo’n operatie ondergaan, en wil dat liever niet weer. Maar je weet ook dat als je hier niets mee doet en het zo laat gaan, er altijd weer nieuwe spataderen zullen ontstaan. De klachten die je hier van krijgt wil je graag zo veel mogelijk vermijden.
Soms zijn er medische redenen waarom een arts jouw steunkousen voorschrijft en je deze ook aangemeten krijgt. Trombose is bijvoorbeeld zo’n reden. Als er zo’n duidelijke medische reden voor is moet je dit ook zeker blijven doen en de steunkousen niet zomaar uit doen.
Andere keuze
Maar weet je dat er ook een andere mogelijkheid is om van die steunkousen af te komen ? Of om ze veel minder te dragen? Alleen tijdens sporten of tijdens je werk. Om hier voor je zelf een goede afweging in te maken is het belangrijk om eerst te weten wat de functie is van een steunkous.
Een steunkous wordt gedragen om de bloedsomloop te ondersteunen. Als er een goede circulatie van het bloed is in je lijf, dan pompt het hart bloed met voedingstoffen en zuurstof door je slagaderen. Als de voedingstoffen en zuurstof de spieren, organen, weefsels etc. hebben bereikt, wordt het bloed weer opnieuw richting de longen vervoerd m.b.v.de zuig/perswerking van het hart. Daar wordt het weer voorzien van voedingstoffen en zuurstof. Het hart pompt het weer in de slagaderen en zo is de circulatie weer rond.
Om deze bloedcirculatie te ondersteunen zitten er in de aderen van je benen klepjes. Deze klepjes zitten vast aan de binnenkant van je aderen . Op het moment dat het hart het bloed weer naar zich toe zuigt, dan geven die klepjes het bloed als het ware een duwtje mee omhoog. Om direct daarna te sluiten zodat het bloed niet terug kan stromen. Maar als die bewuste ader wijder is geworden, dan zullen die klepjes niet meer volledig sluiten. En zal er altijd wat bloed terug stromen en niet meer meedoen in de bloedcirculatie. En zo’n wijder geworden ader heet een spatader.
Functie van een steunkous
En wat doet nu een steunkous? Deze sluit heel strak om je benen heen. Zo strak dat de wanden van de aderen als het ware naar elkaar toe worden gedrukt. Zo wordt de ader wat smaller en kunnen de klepjes weer meehelpen in de circulatie van het bloed. Tenminste zolang als je deze kous draagt. Besluit je om de kous uit te doen dan is ook de werking ervan direct weg.
Ontspannen en functioneel tegelijk
Gelukkig is er wel een alternatief voor steunkousen. En dat is spatadertherapie. Door spatadertherapie wordt ook de bloedcirculatie gestimuleerd, je spieren worden sterker om zo ook je aderen te ondersteunen. En door de beenmassages komt ook nog eens de doorstroming weer goed op gang. Daarnaast kijk ik heel specifiek naar jouw persoonlijke situatie. Wat zorgt er bij jou voor dat de doorstroming stagneert. Zijn er misschien kleine veranderingen toe te passen die een groot verschil kunnen maken ? Op deze manier ontstaan er ook veel minder snel nieuwe spataderen, en zul je geen klachten meer ervaren. En niet onbelangrijk: de been massages zijn ook nog eens heel erg ontspannend.