Spataderen in je zwangerschap

Waarom zie je spataderen vaker bij vrouwen ?

Daar is een hele logische verklaring voor nl: zwangerschap. Spataderen ontstaan veelal in de zwangerschap. Dit komt door met name het hormoon: Progesteron.

 

Progesteron

Als je zwanger bent dan zorgen meerdere hormonen er voor dat jouw lijf een zwangerschap kan voldragen.  Progesteron is ook 1 zo’n hormoon. Progesteron heeft o.a. als taak er voor te zorgen dat jouw bloedvaten wat verwijden. Immers je hebt ook meer bloed in je lijf, het bloedvolume is toegenomen. En al dat extra bloed moet vervoerd worden door jouw bloedvaten. Dus dan is het prettig als de bloedvaten die a.h.w. een soort doorvoerkanaal zijn, ook wijder zijn geworden. Dan is er meer ruimte voor de doorstroming.  Echter als de bloedvaten wijder zijn geworden dan zullen de klepjes die aan de binnenkant van je bloedvaten liggen minder goed functioneren. De klepjes blijven even groot als altijd, terwijl het bloedvat wijder is geworden. Gevolg : geen optimale circulatie, en zo ontstaat een spatader!

Het progesterongehalte neemt toe vanaf ong. de 22e week. En deze toename stopt rond de 30e week. Maar door het toegenomen gewicht van de zwangere komt er meer druk op de bloedvaten, en die zijn nog steeds wat wijder als voor de zwangerschap.  Net als er meer afknelling in de liezen ontstaat als gevolg van de toegenomen buikomvang. Kortom : alle ingrediënten aanwezig om een spatader te laten ontstaan.

 

50%

Als je je bedenkt dat 50% van alle zwangeren last heeft van spataderen, in meer of mindere mate.  Dan kun je vast wel voorstellen waardoor er meer vrouwen met spataderen rondlopen als mannen. Van die 50%  met spataderen heeft ong. 75% een verhoogde erfelijke aanleg. Dus vader, moeder, broer of zus maar bijvoorbeeld ook een oma die spataderen heeft kan deze factor hebben doorgegeven. Daar kan uiteraard niemand wat aan doen.

 

Wat kun je zelf doen?

Maar wat kun je  dan zelf wel doen : Niet te lang staan bijvoorbeeld. Probeer hier afwisseling in aan te brengen, tussen staan, zitten en lopen. Zorg voor voldoende beweging sowieso. Neem vooral je spataderen serieus.  Bezoek een spatadertherapeut die lid is van de beroepsvereniging VvS. www.spatadertherapie.com . Zo weet je zeker dat je een vakkundige spatadertherapeut treft die jou nog veel meer adviezen op maat kan geven. Aangevuld met massages van jouw benen.